Στην Εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Στην Εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Ο Βουλευτής Αχαΐας της Νεάς Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Κατσανιώτη, συμμετείχε ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο NDK της Σόφιας

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν βασικά θέματα για την ευρωατλαντική ατζέντα άμυνας και ασφάλειας, εστιάζοντας στη στήριξη της Ουκρανίας και στις προτεραιότητες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ και ήταν η πρώτη σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχαν Σουηδοί βουλευτές ως πλήρη μέλη.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους και εξετάσθηκαν τα προσχέδια εκθέσεων από τις πέντε Επιτροπές της Συνέλευσης, ως βασικές συστάσεις πολιτικής.

Η Σύνοδος επικεντρώθηκε στην ενότητα των Συμμάχων, σταθερά ριζωμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες, στην ακλόνητη υποστήριξη της Συνέλευσης στην Ουκρανία μέχρι τη νίκη και μετά, και στη συνεχή προσαρμογή του ΝΑΤΟ στη στρατηγική πραγματικότητα του πολέμου στην Ευρώπη. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ενέκρινε δύο δηλώσεις. Μια που υπόσχεται πλήρη άμεση και μακροπρόθεσμη υποστήριξη για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας και να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει στον πλέον μη αναστρέψιμο δρόμο της προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και η άλλη έκανε συστάσεις στους ηγέτες των Συμμάχων για τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, τα μέλη άκουσαν και αντάλλαξαν με τον Volodymyr Zelenskyy, Πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Rustem Umerov, Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σχετικά με το πώς να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η στρατιωτική και άλλη υποστήριξη στην Ουκρανία.