Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών σχετικά με τη λειτουργία του φράγματος Πείρου-Παραπείρου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών σχετικά με τη λειτουργία του φράγματος Πείρου-Παραπείρου

15.1

Να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του και να δρομολογήσει τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει επιτέλους η λειτουργία του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, καλεί τον υπουργό Υποδομών ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Ανδρέας Κατσανιώτης.

Όπως αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό, «το έργο δημοπρατήθηκε το 2005, ξεκίνησε η κατασκευή του το 2006 και θα είχε ήδη ολοκληρωθεί αν ο ανάδοχος εργολάβος (ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ) δεν είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση πάντως το έργο έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό του. Η δυναμικότητά του σε παροχέτευση ύδατος μετά την λειτουργία του θα είναι της τάξεως των 90.000 κ.μ. την ημέρα.

Για την λειτουργία ωστόσο του έργου δεν αρκεί μόνο η κατασκευή του, αλλά χρειάζεται και η σύσταση φορέα διαχείρισης του φράγματος, στις αρμοδιότητες του οποίου θα υπάγονται η συντήρηση του έργου, η λειτουργία αυτού, η διανομή  του ύδατος και η είσπραξη των τελών άρδευσης και ύδρευσης. Για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, τόσο εντός της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, με πιο πρόσφατα κατατεθείσα πρόταση, τεκμηριωμένη εισήγηση του ΤΕΕ και του Πανεπιστημίου Πατρών που υποστηρίζει την σύσταση ανώνυμης εταιρείας με τον ως άνω ειδικό σκοπό στην οποία μέτοχοι θα είναι αποκλειστικά οι όμοροι δήμοι, η ΠΔΕ και η ΑΔΠΔΕΙ και ενδεχομένως φορέας της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, σχήμα που ήδη έχει λειτουργήσει με επιτυχία στην Δυτική Μακεδονία (ΔΥΠΡΑ ΑΕ).»

Ο κ. Κατσανιώτης ρωτάει τον υπουργό Υποδομών τι είδους μορφή θα έχει ο φορέας διαχείρισης του φράγματος, με στόχο αφενός μεν να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του αγαθού του νερού, αφετέρου δε να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες – χρήστες, να συμμετάσχουν στο εταιρικό σχήμα μέσω φορέων τους όπως ΟΤΑ, Περιφερειών, φορέα της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, Α.Δ.Π.Δ.Ε.Ι. με τρόπο ώστε να συναποφασίζουν και να είναι συνυπεύθυνοι για την ορθολογική χρήση και την προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής τους.

Επίσης, ζητάει να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης, στελέχωσης και έναρξης λειτουργίας του φορέα διαχείρισης, αλλά και τον τρόπο αξιοποίησης του φράγματος για τις ανάγκες άρδευσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη Δυτική Αχαΐα